10-07-06

8 - VOOR MIJ GEEN VLAAMSE LEEUW


B E S C H O U W I N G


11 juli 2006 : Feest van de Vlaamse Gemeenschap
Ga je feesten ? Huiver en gruwel je niet bij alles wat met nationalisme te maken heeft ? Wat heeft nationalisme in de geschiedenis van de mensheid al teweeg gebracht ? Akkoord, in de geschiedenis heeft de ontvoogding door nationalisme terecht een plaats verdiend. Maar hoeveel leed hebben mensen mekaar niet berokkend ? Hoeveel genocides zijn er niet geweest. Niet alleen veraf, maar enkele jaren terug toch maar een goede duizend kilometer van hier. En hier wordt oorlog gevoerd met 'woorden', met 'scheldwoorden'.
Maar we leven vandaag toch in de 21e eeuw. Hier en daar zullen er toch al wel goedmenende zielen zijn die verder kijken dan de voordeurdrempel, verder dan hun gemeente, verder dan hun provincie, verder ..., en die beseffen dat het opsplitsen van grotere gehelen in kleinere gelijk staat met het terugdraaien van de klok.
We moeten toch vooruit kijken. Is de mensheid dan nog steeds niet op weg om inhoud te geven aan het begrip 'mensheid'. Dat ik nu toevallig in Vlaanderen ben geboren, wil toch niet zeggen dat ik meer mens ben dan iemand uit Wallonië, of uit Afrika, of uit de sloppenwijken van Bombay. Kunnen we niet proberen, ik zeg wel 'proberen', te beginnen met iedereen als evenwaardig mens te beschouwen. Kunnen we niet proberen bij onszelf een soort ingebouwde 'corrector' te ontwikkelen die ons ten gepaste tijde er attent op maakt dat iedereen evenveel mens is ?
Kunnen we niet proberen iedereen horizontaal te benaderen, en niet verticaal van boven naar beneden of omgekeerd ?
En als er dan toch een feestdag moet zijn, dan liever een wereldfeestdag of een feestdag van het universum.

Commentaren

don't be so hard against nationalism

ik geef u voor 100% en mss zelfs meer gelijk dat iedereen gelijk is enz.
maar daarom nationalisme als iets slechts zien is licht overdreven, vind ik.

Tja... het is een rare wereld
als we het nu al eens nationalistisch eens konden worden over peace zouden we al een pak verder zijn, nietwaar? ;-)
tot voor kort kon ik er maar niet aan uit waarom het zo moeilijk is om gewoon simpelweg in vrede te leven met elkaar. Maar het punt is, niet iedereen ziet het zo simpel als ik, en het is ook helemaal niet simpel in feite . Want iedereen denkt er anders over op zijn manier en er zijn mensen die nooit zullen veranderen en die nooit op mijn manier erover zullen denken. En dat hoeft ook niet natuurlijk.
Maar dat maakt het allemaal zo complex en mss zelfs onmogelijk.

what to do about it?
can you tell me?

Gepost door: c | 10-07-06

De commentaren zijn gesloten.