09-08-06

40 - FOTOBEWERKING : ZEGEN OF RAMP ?B E Z I E N S W A A R D I G
Omstreeks het begin van de vorige eeuw zorgde de fotografie ervoor dat de kunstenaar schilder/tekenaar niet meer de enige was die de zichtbare werkelijkheid moest reproduceren, waardoor deze laatste tijd en ruimte kreeg om nieuwe horizonten te verkennen, wat dan resulteerde in de ontwikkeling van de moderne kunst, een ontwikkeling die nog steeds gaande is.
Vandaag zijn het grafische computerprogramma's en fotobewerkingprogramma's die in de fotografie aan de kunstenaar een enorme vrijheid en creativiteit hebben gegeven in manipuleren van fotomateriaal, waardoor zowel de schilderkunst als de kunstfotografie elkaar gevonden hebben in een gelijkaardige sterk expressieve beeldtaal.


'Maybe' van Anna Pagnacco

Blijft echter steeds het probleem voor alle vormen van kunst vandaag om het authentieke, unieke, waardevolle te kunnen onderscheiden van de nep, het gekopieerde, het waardeloze.

Een bijkomend probleem van een andere orde manifesteerde zich de laatste dagen in de persfoto's i.v.m. het conflict in Libanon. Verschillende persfoto's zouden gemanipuleerd zijn en met Photoshop bewerkt om het dramatisch gehalte van de toestand nog te verhogen.
Links de originele en rechts de bewerkte foto

NIETS IS WAT HET LIJKT !

16:19 Gepost door Sancho in Bezienswaardig | Permalink | Commentaren (1) | Tags: bezienswaard, fotografie |  Facebook |

Commentaren

ook in de natuur ..is niet alles wat het lijkt te zijn. Misschien heeft de mens dit wel van de natuur geleerd.

Gepost door: annemie | 12-08-06

De commentaren zijn gesloten.