29-08-06

54 - IJZERBEDEVAART : GOD ZIJ DANK BIJNA VRIJ VAN VOLKSMENNERIJ ?A C T U A L I T E I T
Gisteren las ik in De Morgen dat tien jaar nadat het Ijzerbedevaartcomité brak met het zwartbruine deel van de Vlaamse Beweging of omgekeerd, de bedevaart onlangs nauwelijks een 3000 bezoekers trok.
Laat ons a.u.b. hierom niet treuren. Integendeel. Hoevele decennia is deze bedevaart niet misbruikt geweest door volksmenners die opruiende taal spraken? Hoe vaak is er op de weide de hitlergroet niet gebracht door bepaalde extremistische figuren? Hoe vaak hebben knokploegen deze weide niet bezoedeld? Is het niet goed dat deze bedevaart nu stilaan een sereen karakter krijgt? En laat de voorzitter W. Baeten nu ook nog ophouden met het oproepen tot een onafhankelijk Vlaanderen, dan kan deze bedevaart een vredesbezinning worden die ver over de grenzen van bezit en eigenbelang een universeel karakter kan krijgen.
Natuurlijk mag en moet het veleden levendig gehouden worden. Natuurlijk moet de ontvoogding levendig gehouden worden. Maar moet dat provocerende, nationalistische karakter van vroegere bedevaarten blijvend zijn? Hetzelfde kun je je afvragen bij de Oranjemarsen in Noord-Ierland.
Kan je in deze 21e eeuw geen streep trekken onder het verleden en met een propere lei beginnen, indachtig het spreekwoord 'DOE WEL, EN ZIE NIET OM'. Omkijken mag best wel, maar je weet wat ik bedoel.

11:21 Gepost door Sancho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nationalisme, actualiteit, rechts, extreem |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.