29-08-06

55 - BUXUS E.A. TUINKITSCH ?K U N S T , K I T S C H   E N    C O

De grens tussens kunst en kitsch, tussen goede vormgeving en kitsch, tussen pure natuur en kitsch is vaak flinterdun.
Neem nu bijvoorbeeld de buxusplant die in de tuin als bol, piramide, spiraal, dierenfiguur en andere fantasiefiguur tegenwoordig erg polulair is. Dit kan je beschouwen als plezanterie die echter geen bijdrage levert tot de echte schoonheid van een tuin, integendeel, De verwantschap met de tuinkabouter is niet veraf. Deze buxusvormen hebben niets gemeen met wat de natuur in wezen is, namelijk organische groei. Vanaf het moment dat de mens zodanig deze organische groei gaat dirigeren krijg je anorganische, meetkundige e.a. vormen. Op het internet vond ik onderstaande tekening met voorbeelden van te vormen buxus : geforceerd, overdreven, tegennatuurlijk, kitscherig, toch?
Hetzelfde fenomeen waarbij de natuur overdreven gedirigeerd wordt in tekentafelpatronen vind je in Nederland in het 'Keukenhof', een 28 hectare groot park met miljoenen tulpen, narcissen en hyacinten, alles opgesteld in militaristisch gelid in geometrische patronen.
En wat te denken van Joe Topiary, want zo noemt de brave man zichzelf (topiary = snoeien), die op zijn website 'Topiary Art by Topiary Joe' zijn 'kunstwerken' (?) voorstelt, gecreëerd uit metaaldraden constructies die met klimop e.a. overwoekerd zijn. Leuk, ja. Maar kunst? Neen. Ook hier is de relatie met de kabouter niet veraf.
Bovenstaande afbeelding vormde trouwens de aanleiding om dit artikel te schrijven.

Er schiet me nu nog iets te binnen. Ik hoop dat je nog even kunt volhouden. Maar om dit stuk af te sluiten wil ik je toch nog laten kennismaken met de Nederlandse tuinarchitect, leraar, filosoof, ..., Louis Le Roy. Deze eigenzinnige Fries houdt er zeer boeiende ideeën op na i.v.m. de natuur, die hij in verschillende boeken verwerkt heeft, en vooral in meerdere projecten, zoals zijn bekendste
'De eco-kathedraal' in het Friese Mildam bij Heerenveen, waarbij al meer dan dertig jaar samen met vrijwilligers gewerkt wordt aan een in gang gezet proces van steenopstapelingen en het spel van de natuur daartussen in tijd en ruimte : een proces dat nooit af zal zijn.

13:38 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (1) | Tags: kunst, kitsch, natuur, tuin |  Facebook |

Commentaren

groetjes Ik begrijp uw menig . Maar als je uit een jonge Buxusplant met veel geduld over enkele JAREN zonder veel draadwerk ( zeg maar GEEN !) iets moois zoals op uw afbeelding kunt toveren . Chapeau !
Ooit al geprobeerd ?

Gepost door: fijnefrietjes | 29-08-06

De commentaren zijn gesloten.