30-08-06

60 - ZENTUIN NODIGT UIT TOT RUSTA L G E M E E N
Nu we toch bezig zijn over tuin en natuur, zou ik nog graag even iets kwijt willen over de Japanse tuin.

De meeste van ons kennen de Japanse tuin vanuit de amerikaanse filmindustrie die het Westen decennia lang liet kennismaken met geromantiseerde tuinen met bruggetje, watervalletjes en lampionnetjes. Laat ons deze verbasterde vorm a.u.b. gewoon vergeten.

Er bestaan vele typen Japanse tuinen. Zo is de
'Hasseltse Japanse tuin' aangelegd naar een model van een 17e eeuwse 'theetuin'.

Maar het prille ontstaan van de Japanse tuin vond zijn oorsprong bij het Zenboeddhisme dat zich omstreeks de 5e eeuw in Japan verspreidde. Volgens de leer van het Zenboeddhisme moet de mens ernaar streven om in harmonie met zichzelf en de natuur te leven. Dit kon door meditatie.
En dat was dan ook de functie van de klassieke Zentuin : Een symbolische miniatuurversdie van de wereld der natuur, zo evenwichtig en harmonieus ontworpen, dat hij de meditatieve rust bevorderde. De tuin moest eerlijkheid, soberheid, helderheid en kalmte uitstralen, zodat de aanwezige zich kon distantiëren van de alledaagse menselijke problemen, lasten en lusten, om zo te komen in een hogere bewustzijnstaat.


Het kundig in golvende lijnen geharkte zand of grind omsluit hier en daar volgens strenge regels opgestelde rotspartijen, en doet onwillekeurig denken aan Japan zelf met zijn honderden eilanden die oprijzen uit de zee.

Die tuin was zo belangrijk dat ook de klassieke Japanse Zenwoning in al zijn soberheid en functionaliteit, in oorsprong niet meer was dan een omlijsting van het uitzicht op de tuin


16:55 Gepost door Sancho in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: kunst, algemeen, tuin, natuur |  Facebook |

Commentaren

zandsoort in zentuintje Ik ben zopas weduwenaar geworden, men grootste schat werd me ontnomen. Op haar graf wil ik iets speciaals ontwerpen, uitvoeren namelijk een stukje mini-zandpartij met rotsje. Het enige medicijn dat hier helpt is meditatie, maar welk zand kan ik hier het beste voor gebruiken ? Rijnzand, witzand, mengeling of specaal zand ?
mvg
Robert

Gepost door: rob | 22-11-09

De commentaren zijn gesloten.