04-09-06

74 - KUNST ALS MAATSCHAPPIJKRITIEK : BANKSYK U N S T , K I T S C H   E N   C O
De Britse straatartiest Banksy heeft opnieuw toegeslagen.Eerder hing hij reeds stiekem eigen kunstwerken op in New-Yorkse musea, zoals de eerste afbeelding links 'You have beautiful eyes'. Dit werk hing hij op 13 maart 2005 op in 'The Metropolitan Museum of Art.Vorig jaar verrastte hij door op de beruchte Israëlische muur afbeeldingen te schilderen zoals een spelend kind en een gat in de muur. De tweede afbeelding is een van die schilderingen.Ook andere werken bevatten boodschappen, zoals de derde afbeelding toont. Goed toch ?

En nu heeft deze gast het klaargespeeld om onopgemerkt in 48 Britse platenwinkels 500 exemplaren binnen te smokkelen van de door hemzelf bewerkte CD van trezebees Paris Hilton. Ze zouden ondertussen zelf allemaal verkocht zijn. Hier en daar veranderde Banksy wat aan de CD. Op de hoes toverde hij bijvoorbeeld de borsten van Paris tevoorschijn. Verder verwisselde hij de songtitels door een lijst met vragen zoals 'Waarom ben ik beroemd?' De songs zelf verving hij door een 40 minuten durende beat. En de koper van de CD kreeg ook nog een dwingende boodschap mee : 'Gij zult geen valse iconen aanbidden'.
Banksy is een product van de moderne kunst die zich godzijdank al vanaf het begin van vorige eeuw losmaakte van de klassieke kunst die reeds een paar duizend jaar steunde op de technische bekwaamheid en de figuratieve uitbeelding, en die enkel diende om verhalen te vertellen, en om te ontroeren door haar schoonheid.
Sinds een eeuw heeft de kunst zich anders ontwikkeld en het gaat niet enkel meer om het creëren van schoonheid en figuratieve beelden, maar kunst heeft o.a. een belangrijke sociale maatschappijkritische functie gekregen, namelijk het aanklagen van wantoestanden, het geven van seinen, doen nadenken !

18:49 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kunst, kritisch |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.