12-09-06

96 - DE OPPERVLAKKIGHEID VAN DE OPPERVLAKTEB E S C H O U W I N G


Tweemaal een vrouwenfiguur. Links een met verguldsel of goudverf gekleurde figuur, en rechts het beeldhouwwerk 'Levensvreugde' (1912) van de Belgische kunstenaar Rik Wouters.
Beide figuren drukken iets totaal verschillend uit.
Bij de vergulde mens gaat het enkel om het goudachtige, glanzende effect van de buitenkant, van de oppervlakte van het object waartoe de vrouw hier herleid is. Het is effectmakerij in de sfeer van 'kitsch'.
Het beeld van Rik Wouters daarentegen is geen kopie van de werkelijkheid, maar is de zeer sterke expressie van vreugde, uitbundigheid, vitaliteit, energie, speelsheid, ... Het is een loflied aan de schoonheid van het organisch levende, de schepping.
Bovenstaande is in feite de aanloop voor wat volgt, en wat geïnspireerd werd door de aankondiging in de krant dat op tv de soap rond 'Miss Belgian Beauty' van start ging.
Vergis ik mij, of is het zo dat de aandacht voor het uiterlijk, voor de oppervlakte nog nooit zo groot geweest is als vandaag?
Er worden enorme kapitalen uitgegeven aan cosmetica, kleding, sieraden, chirurgie, ... Materiële rijkdom, geestelijke armoede?
Het aantal verkiezingen van missen e.a. is niet meer te volgen : miss belgium, miss belgian beauty, miss belgian look, miss belgian earth, miss sports belgium, miss waregem koerse, miss maxim, miss beach, miss vlaanderen, miss ledeberg, ..., mister belgium, mister belgiumpersonality, mister westhoek, mister beach, mister antwerpen, mister vlaanderen, mister gay, ..., miss baby, mister baby, baby van de maand, mooiste kind van het jaar, ... en ga zo maar verder!
Alles draait om het uiterlijk, de buitenkant, de oppervlakte, het gladde, het blinkende, het strakke, .... Niets draait om het innerlijk, de inhoud, het karakter, de persoonlijkheid, de zeggingskracht, de authenticiteit, ...
En het zijn niet enkel de dames die meedoen aan zulke verkiezingen, ook mannen doen mee. Maar het ergst zijn die kinderwedstrijden die ik eerder zou rangschikken onder de rubriek 'kindermishandeling'.
Een aangezien de laatste jaren onder de deelnemers steeds vaker studenten hogeschool en universiteit te vinden zijn, wordt hiermede ook duidelijk gemaakt dat er een groot verschil is tussen intelligentie en wijsheid.
Bestaat er nog ergens een vorm van feminisme? Niet van dat extreme feminisme, maar eerder de gematigde soort? Sta op a.u.b.

Commentaren

Triestig als alleen het uiterlijke telt. Een mens is mooi van binnen en dat straalt uit. Iemand waarmee je kunt praten, lachen, debatteren,....die humoristisch, eerlijk, gevoelig, energiek is.....dat telt toch alleen!
Groetjes.

Gepost door: Ilona | 14-09-06

De commentaren zijn gesloten.