14-09-06

99 - WERELDWONDER BOROBUDURB E Z I E N S W A A R D I G'Borobudur' is het grootste boeddhistische monument ter wereld. Het Indonesische heiligdom werd opgetrokken in de periode van 780 tot 842 na Christus. Na enkele kleinschalige reddingsacties in de 19e eeuw, werd van 1975 tot 1984 een grootschalige restauratie gedaan onder de auspiciën van de 'UNESCO'.
De plattegrond van 'Borobudur' is een 'mandala' van 113 bij 113 meter en een hoogte van 32 meter. Het monument bestaat uit 5 vierkante terreassen beneden, daarboven 3 ronde terrassen en centraal op de top de hoofdstupa.
De vierkante terrassen vormen 5 kilometer lange gaanderijen rondom het hele heiligdom, met muren die helemaal bekleed zijn met reliëfplaten : 1300 reliëfvoorstellingen en ongeveer 1200 decoratieve reliëfpanelen beelden verhalen uit betreffende de historische boeddha, als een soort 'bijbel voor ongeletterde pelgrims'. In diepe nissen zijn mediterende boeddhabeelden geplaatst, 432 stuks.
Op 3 cirkelvormige terrassen staan 72 stupa's (klokvormige tempeltjes) met ruitvormige openingen waardoor de boeddhabeelden te zien zijn. Deze beelden zijn dus half zichtbaar.
En op de top wordt het gehele complex bekroond met een grote stupa waaronder, onzichtbaar, de oerboeddha verscholen zit.
De gelovige pelgrim kreeg bij het bestijgen en bij de ommegang van de terrassen een platenbijbel te zien die hem van het aardse leven van ijdele lusten, begeerten, ziekten en ongeluk, via alle tussenstadi&, naar een hogere bovenaardse wereld voerde.

Het meest unieke is misschien wel de manier waarop aan dit alles artistiek vorm werd gegeven
  • aardse leven ... vierkante terrassen = boeddhabeelden zijn zichtbaar
  • tussenstadia ... ronde terrassen = boeddhabeelden half zichtbaar/onzichtbaar
  • bovenaardse ... top = onzichtbare boeddha
Men gaat dus van het beeld naar het beeldloze


Wil je uitgebreide info en ben je de Engelse taal machtig dan vind je hier je gading.

18:46 Gepost door Sancho in Bezienswaardig | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bezienswaardig, kunst, uniek, borobudur |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.