23-09-06

133 - OVER KUNST, KITSCH EN COMMERCEK U N S T , K I T S C H   E N   C O
Jim Shore stelt zichzelf voor als kunstenaar van hartverwarmende, op de volkskunst geïnspireerde ontwerpen van o.a. kerstmannen in zijn 'Santa Collection' en sneeuwmannen in zijn 'Snowmen Collection'.

Bij het doorbladeren van zijn site blijkt het duidelijk te gaan over een onlinewinkel, en mij overvalt meteen het idee dat de naam 'Santa Collection' samen met alle andere collecties, beter gevat zou kunnen worden onder de gemeenschappelijke noemer 'Santa Kitsch'.
Want laten we eerlijk zijn, alles draait hier om de commerce, en helemaal niet om kunst. A het aangebodene is familie van de peetvader van de kitsch, de tuinkabouter. En alle objecten worden gekenmerkt door vaak teveel schreeuwerige kleuren, overdreven versieringen en slijmerige sentimentaliteit, om toch maar te kunnen dingen naar de gunsten van een massapubliek.
En blijkbaar zijn er velen die zich graag omringen met deze objecten, misschien als middel om in deze sprookjesachtige artificiële sfeer de hardheid van de realistische buitenwereld te ontvluchten. Misschien, ja waarschijnlijk, is kitsch voor zeer velen een middel om zich goed te voelen in onze maatschappij. En kan je hen ongelijk geven ? Neen toch.
Maar het feit blijft dat deze prullaria niets met kunst te maken hebben en dat Jim Shore een ordinaire verkoper is, geen kunstenaar.

11:12 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (2) | Tags: commerce, kunst, kitsch, tuinkabouter |  Facebook |

Commentaren

**** Fijn weekend......

Groetjes
Marc

Gepost door: marc | 23-09-06

Weer in eenvoudige, klaarheldere taal de waarheid gezegd.
Het is altijd een plezier hier te vertoeven, veel goede sites of anders rake commentaren die ik graag lees.
Nog een leuk weekend verder!
Groetjes, Sancho!

Gepost door: Ilona | 23-09-06

De commentaren zijn gesloten.