27-09-06

141 - KUNST, KITSCH EN CO


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N   C O

hoed

'OOOMS' is de benaming van een ontwerpbureau dat gevestigd is in het Nederlandse Eindhoven. In hun aanbod van speciaal design vielen me eerst de hoofddeksels op die van echt mensenhaar gemaakt zouden zijn. Onwillekeurig deden ze me denken aan Duitse soldatenhelmen.

Maar toppunt waren wel de USB memory sticks die vermomd waren als stukjes van een tak !

usb

usb2

Dit is hoe paradoxaal het ook moge klinken een prachtig voorbeeld van hoe het niet moet. Dit is afschuwelijke vormgeving. Dit is kitsch.

En waarom ?
Omdat de vorm en de functie in dit object totaal niets met elkaar te maken hebben. De combinatie van dat stukje tak met het strakke hightech van de stick past als een tang op een varken.

Dit is te vergelijken met geraniums in klompen tegen de muur, of een in een muur ingemetseld karrewiel : vorm en functie hebben niets met elkaar te maken. Dus slechte vormgeving of kitsch !


Een ander goed voorbeeld om duidelijk te maken waarom iets 'kitsch' is wanneer vorm en doel niet overeenstemmen is het volgende : de klassieke olielamp. Dit is goede vormgeving, omdat de totale vorm ervan gegroeid is uit zijn functie : het dikbuikige reservoir voor de olie, het middenstuk met het draaiwieletje om de wiek hoger of lager te plaatsen, en de vorm van het glas zoals de vorm van de wiekvlam.

olielamp

Maar als je nu in deze olielamp een gloeilamp met snoer en stekker gaat monteren, dan heeft de vorm van deze olielamp totaal niet meer te maken met de verlichting met die gloeilamp : dus 'kitsch'.

11:53 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kitsch, vorm |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.