25-10-06

196 - HALLOWEENCOMMERCE EN NA-AAPGEDRAG


mens-erger-je-niet
M E N S - E R G E R - J E - N I E T

'Halloween is als naam afgeleid van 'Hallow-e'en', ofwel 'All Hallows Eve' = de avond voor Allerheiligen. Op die dag zouden volgens de Kelten de geesten van alle gestorvenen van het voorbije jaar terugkeren om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. Dit in oorsprong heidens feest is later door de Kerk omgevormd tot het feest van Allerheiligen.
In het begin werd 'Halloween' in Groot-Brittannië gevierd door de Kelten. Later werden in het feest Romeinse tradities vermengd ten tijde van de Romeinse overheersing aldaar. En nog later emigreerde het feest naar de VS, waar in de 19e eeuw de eerste verlichte uitgeholde pompoenen verschenen.
In Nederland en België is het 'Sint-Maartenfeest' polulairder bij de jeugd. Maar de laatste jaren heeft de Europese handel en wandel het commerciële aspect van 'Halloween' ontdekt, en worden we overspoeld met allerlei activiteiten en artikelen. Elke gemeente die zichzeld een beetje respecteert organiseert met de plaatselijke handelaars halloween-activiteiten.
halloween
Aan mij is dit gedoe niet besteed. Ik heb er een grondige hekel aan, zoals trouwens aan vele dingen die van over de grote plas gekomen zijn. Het is begonnen met de 'chewing gum', dan het woordje 'shit', en nu moet blijkbaar in elke gesproken zin het woord 'fuck' voorkomen om 'cool' over te komen, nog zo'n woord. En dan nu ook nog Halloween'.
Wat zijn we toch apen, kuddedieren. We doen niets anders dan het amerkaanse taaltje dat we op televisie horen in films en op muziekzenders, overnemen. Zielig toch. Mens-erger-je-niet ! Ja ik weet het. Ik heb er me bij neergelegd, maar ik blijf het er toch wel best moeilijk mee hebben. Sorry !

Commentaren

Helemaal mee eens, Sancho!! Wij hebben zulke prachtige woorden in onze nederlandse taal, spijtig dat het altijd engelse termen moeten zijn tegenwoordig.
Halloween zegt mij niets, ik doe er niet aan mee.
Groetjes.

Gepost door: Mythoske | 26-10-06

hé... eens iemand waar ik het mee eens ben ivm dit onderwerp!
Bij mij liggen er ook geen pompoenen aan de deur... als ik zin heb in pompoen maak ik er wel soep van...
Groetjes

Gepost door: lucretia | 26-10-06

De commentaren zijn gesloten.