02-11-06

215 - HET MEISJE MET DE PAREL : ONTROEREND MOOI


ontroerend
O N T R O E R E N D

vermeer
scarlettjohansson
Gisteravond ook op Canvas gekeken en genoten van de film 'Girl With a Pearl Earring' naar de roman van Tracy Chevalier ?
Deze film van 2004 vertelt het verhaal van de 17-jarige Griet die in het Delft van de 17e eeuw als meid werkte bij de schilder Johannes Vermeer, en er al snel een inspiratiebron werd voor de schilder. De rol van Griet werd prachtig vertolkt door Scarlett Johansson (zie foto's hiernaast).
Ongeacht de wetenschap dat het geromantiseerde vaak een loopje neemt met de werkelijkheid, was het toch fascinerend te vernemen welke voorbereidende rituelen er voorafgingen aan het maken van een schilderij, o.a. wat betreft compositie, lichtinval, stofuitdrukking, en dan nog het klaarmaken van de verf, het vermalen van brokken kleurpigment, en dan te vernemen dat om een bepaalde soort geel te bekomen de urine van een koe (ik weet niet meer welke of uit welk land) gebruikt werd, ...
Eindelijk heb ik nog eens kunnen genieten van een mooie, ingetogen film. Prachtig !

scarlettjohansson
scarlettjohansson

Commentaren

Ik vind de film veel te romantisch. Ik zie dat je zoekt naar de film "Andrei Rublev". Mocht die ergens te verkrijgen of te lenen zijn mag je me dat zeker es doorgeven. Dé beste film die ik ooit zag!
Groeten.

Gepost door: jan | 02-11-06

:-) Vond die film ook heel mooi, ongeacht de inhoud. De fotografie en belichting oversteeg alles alsof vele schilderijen levend werden. Trouwens de beste vertolking van Scarlet Johanson als je 't mij vraagt. Nu wordt deze actrice te pas en ten onpas voor films die haar niet liggen gevraagd. (in de huidige The Black Dahlia maakt ze gewoon deel uit van het decor)
groetjes
Iris

Gepost door: Iris | 02-11-06

Nee, ik zag de film niet op Canvas, maar een tijdje geleden in de bioscoop. Het was de eerste keer dat ik Scarlett Johansson zag in een film; ik had voordien nog nooit van haar gehoord. Ik vond haar perfect als het meisje van Vermeer. Ook wat cinematografie betreft vond ik deze film een plaatje! Verbluffende beelden!

Gepost door: Coco | 02-11-06

De commentaren zijn gesloten.