03-11-06

218 - BAROKLIEFDE OM VAN TE KOKHALZEN

kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N    C O

kitschbarokflat

Dennis Nelems is 65 jaar, woont in Cleveleys nabij Blackpool, en spendeerde enkele jaren geleden 30000 britse ponden aan het ombouwen van zijn appartement tot copies van de barokke stijl van het paleis van Versailles, het optrekje van de zonnekoning Louis XIV en zijn gevolg.
De twee slaapkamers zijn versierd met engelen, cherubijnen en tekeningen in de stijl van Michelangelo.
Wat ontbreekt op de foto hierboven is de klassieke klederdracht uit de pruikentijd voor de heer Nelems en zijn echtgenote. En wat teveel is op de foto is de breedbeeldtelevisie die je in de achtergrond, iets links van het midden, opmerkt. En dan hebben we het nog niet eens over de electrische verlichting en toestanden.
Dit is superkitsch. Het copiëren van het rijkdombezit van de adel van vroeger, in dit geval Louis XIV en hofhouding, getuigt van pronkzucht en slechte smaak. Deze barokke inrichting hoort niet thuis in een 21e eeuwse maatschappij met andere waarden en cultuur dan ten tijde van de zonnekoning.
En dan dat televisietoestel in deze oogverblindende heksenketel, maakt onmiddellijk duidelijk dat hier een totaal gebrek aan goede smaak overheerst : enkel uiterlijk vertoon. Maar lelijk ! Ik wordt daar echt niet goed van. Het is nu een tijdje geleden, maar het kokhalzen staat me opnieuw nabij. Sorry !

20:41 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (3) | Tags: kitsch, smaak, barok |  Facebook |

Commentaren

kitch kitch kitch... inderdaad! Echt niet te doen als ik daar zou moeten in leven...
Groetjes

Gepost door: LUCRETIA | 04-11-06

Ieder zijn goesting, maar als die kitsch zou...mij de adem benemen!
Groetjes, Sancho!

Gepost door: Mythoske | 04-11-06

.... hij bestaat dan toch.... Dit schreef ik op mijn "brol"-blogje zoals jij sommige blogjes placht te noemen:
----------------------------------------------------------
Don Quichote? - 01-09-2006 -

Jawel, Don Quichote, hij rijdt weer te paard!
Hij trekt op zijn Rosinante samen met zijn schildknaap¨Pancho weer ten strijde. Dit keer niet tegen de windmolens maar tegen het ijzeren gevaarte, wat wij, het summum van de zoogdieren, trein plachten te noemen!
Tijdens een treinreis doorheen het halve Vlaamse land, kwam ik hem tegen langs de spoorlijn tussen Antwerpen en Hasselt. Ik geloof dat het was tussen Berchem en Lier, maar hier durf ik mijn hand niet voor in het vuur steken, want ik moet bekennen dat ik al een uurtje met mijn hoofd in de wolken toefde. Geen donkere donderwolken, maar mooie, zachte, witte wolkjes, waarmee de engeltjes de hemel afvaren.
Op een onbewaakt moment moet ik toch weer even op aarde zijn teruggekeerd, want toen ik door het treinvenster naar buiten keek, zag ik hem komen aanrijden, met achter zich aan zijn eeuwige schildknaap.
Dromen? Nee, zeg ik toch, ik kwam nét uit een dagdroom weer terug op onze aardkloot. Ik mag dan al een dromer zijn, dít was werkelijkheid!
Of hij het nu wel echt gemunt had op die trein, betwijfel ik, want ik hoorde of las nog niks in de media dat er op wijst dat op dat welbepaalde treintraject iets wereldschokkends is gebeurd.
Misschien was hij enkel op doorreis? Maar waar naartoe dan? Moest iemand hem ergens nog een keertje opmerken, vraag hem dan naar zijn bedoelingen, wil je en laat het mij dan vooral weten!
-----------------------------------------------------------

..... loop ik hem hier toch weer tegen het lijf, zeker!

Nu kan ik zelf naar zijn bedoelingen vragen?!

Gepost door: Coco | 04-11-06

De commentaren zijn gesloten.