05-11-06

221 - KALLIGRAFIE 2 : GEREEDSCHAP/MATERIAAL


kalligrafie
K A L L I G R A F I E
KALLIGRAFIE : 2 GEREEDSCHAP/MATERIAAL

 
Rietpennen
rietpennen
Ganzeveer
gans
 
 
Brede pen
bredepen
Spitse pen
spitsepen
 
 
Fijne en zware lijnen
dundik
Plakkaatpen
plakkaatpen
 
Muziekpen
muziekpen
Balsahoutpen
balsahoutpen
 
 
Trekpen
trekpen
Klarinetriet
klarinetriet
 
 
Papier
papier
Inkt
inkt
 
Verf
plakkaatverf
Bister
bisterkorrel
 
 
Rietpen en bister
rembrandt
Plat penseel
platpenseel
 
* Bister is een geelbruin kleurpigement (in korrelvorm nog verkrijgbaar in sommige drogisterijen of misschien bij antiekhandelaars) vervaardigd uit het roet en teer van verbrand hout, of schellak, of de gemalen bast van de okkernoot en Arabische gom. Bister wordt in water opgelost, en kan gebruikt worden om mee te tekenen, of om meubels en houten vloeren te kleuren, maar ook om te schrijven met indooppennen.
* Inkten voor kalligrafie zijn er in vele kleuren en hoedanigheden. Gebruik zeker nooit watervaste inkten omdat deze klonteren en de pen verstoppen. Je kan de Chinese inkt die in staafjes verkocht wordt gebruiken. Als je het inktstaafje met water over een gladde steen wrijft komt de inkt vrij.
* Verf kan je ook gebruiken : verdunde plakkaatverf of aquarelverf. Zorg ervoor dat bij het mengen van de verf met enkele waterdruppels deze verf vlot uit het penseel druppelt als je dit uit het mengpotje neemt. Dan is ze dun genoeg om mee te kunnen schrijven.
* De tekening 'Saul met zijn dienaren bij de waarzegster van Endor' maakte Rembrandt omstreeks 1657 met rietpen en bister op papier.
* Rieten van sommige blaasinstrumenten kunnen op de gewenste breedte gesneden worden, en je kan er mooie kleurtoonovergangen mee bekomen bij het schrijven.

12:13 Gepost door Sancho in Kalligrafie | Permalink | Commentaren (1) | Tags: kalligrafie, materiaal, pen, riet, inkt, verf, bister |  Facebook |

Commentaren

:-) Kalligrafie, 't is een kunst op zich. Ik hou er wel van, maar heb momenteel te weinig tijd.
Maar doe zo verder Sancho en hou ons op de hoogte.
fijne zondagavond
Iris

Gepost door: Iris | 05-11-06

De commentaren zijn gesloten.