06-11-06

222 - GEKKE-BEKKEN-TREKKENDE MONA LISA MAG


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N   C O
vignette_mona[1]
De 'Mona Lisa' van Da Vinci is op het internet één van de meest gebruikte, na 'Bush' natuurlijk, objecten om grafisch te bewerken en er gekke-bekken-trekkende mona's van te maken. Voor mij niet gelaten. Alhoewel ik van kunst hou, vind ik persoonlijk dit schilderij niet mooi. Ik vind het zelfs ordinair in de betekenis van alledaags. Leonardo heeft andere creaties op zijn actief staan die veel mooier en belangrijker zijn. Bovenstaande animatie is best te pruimen. Dit is niet kunstlasterlijk.
Deed trouwens een zekere Marcel Duchamp omstreeks 1919 niet ongeveer iets gelijkaardigs toen hij op een reproductie van de 'Mona Lisa' een snor tekende op de bovenlip van de dame in kwestie ? Zijn beweegredenen waren misschien wel ietsjes verschillend. Het was hem niet te doen om te animeren of te amuseren, maar het was eerder een protest, een reactie tegen het elitaire karakter van 'kunst', tegen het onbetaalbare van 'kunst', tegen het onaanraakbare van 'kunst'.

monalisasnor

17:57 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (4) | Tags: kunst, da vinci, mona lisa |  Facebook |

Commentaren

Eerlijk gezegd Sancho was het voor mij een diepe teleurstelling toen ik destijds met school voor 't eerst de Mona Lisa zag.
Vanwaar toch die immense aanbidding terwijl er heel wat andere kunstpareltjes her en der in de wereld verspreid zijn.
groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 07-11-06

Ja... ik kan er in komen. De 'Mona Lisa' spreekt me ook niet echt aan. Andere mooiere dingen genoeg. Maar ieder zijn heug nietwaar!
Groetjes

Gepost door: Lucretia | 08-11-06

Hallo Sancho, Bedankt voor je lieve woorden in je reactie op mijn blog.
"Mona Lisa "overroepen, zou ik zeggen, zoals zo vele dingen.
Ik had hier weer veel bij te lezen...interessant!
Groetjes

Gepost door: Ilona | 08-11-06

De versie van Marcel Duchamp is wel _de_ copy bij uitstek.
Zoals je waarschijnlijk wel zal weten was Duchamp altijd bezig met de verschillen tussen man en vrouw, zo heeft hij bijvoorbeeld een vrouwlijk alterego 'Rose', maakte hij zijn eigen parfum en hield van vrouwenkledij. Hij hield ook van woordspelletjes. Zoals je onder zijn 'Mona' kan zien. 'L.H.O.O.Q.' = Elle a chaude.
Verschrikkelijk boeiend!

Gepost door: Kristien | 13-11-06

De commentaren zijn gesloten.