09-11-06

223 - KALLIGRAFIE : RUSTGEVENDE, CREATIEVE HOBBY


kalligrafie
K A L L I G R A F I E

kalligrafie1
De regelmatige bezoeker van deze blog weet ondertussen dat ik iets heb met kalligrafie. En uit enkele reacties meen ik te mogen afleiden dat sommigen wel met kalligrafie zouden willen (her-)beginnen, maar ...
Doen mensen ! Het is een fantastische, ontspannende en rustgevende hobby, en als je er een tijdje mee bezig bent voel je dat je creatief kunt zijn en ga je zelf ontwerpen uitwerken.
Dit geeft zo'n heerlijk gevoel van vrijheid en echtheid !

In de meeste beginnerscursussen wordt het 'Humanistisch Cursief' aangeleerd, waarvan je hieronder een voorbeeld ziet.

kalligrafie3

Je kan schrijven met kalligrafievulpennen of met losse indooppennen, die het voordeel hebben dat ze beterkoop zijn en dat je ermee in alle kleuren kan schrijven. Je kan ze in inkt dopen, of je kan er verdunde plakkaarverf op doen, zoals je kan zien op het voorbeeld hieronder.

kalligrafie4

Een probleem is natuurlijk vaak dat je niet op de hoogte bent waar er cursussen gegeven worden. Een bijkomend probleem is dat je als leek niets weet over de kwaliteit van een cursus/lesgever. Daarom geef ik hieronder nuttige info voor de liefhebber.
  • Liefhebbers uit het Brusselse kunnen in Grimbergen terecht bij de kalligrafievereniging 'Schrijverke'
  • Liefhebbers uit de regio Diest - Leuven kunnen terecht bij de kalligrafievereniging 't Veertje'
  • Liefhebbers uit de regio Gent - Brugge kunnen o.a. terecht bij de organisatie 'Witruimte', die ook lesgevers in haar rangen heeft, verspreid over Vlaanderen
  • En dan is er nog de Vlaamse kalligrafievereniging 'Kalligrafia' die spijtig genoeg geen eigen website heeft, maar wel te bereiken is via het e-mailadres info@kalligrafia.be. Dit is één van de grootste Europese kalligrafieorganisaties met tientallen bekwame lesgevers verspreid over het gehele Vlaamse land. Deze vereniging heeft een lijst met adressen waar recent of in het verleden regelmatig kalligrafiecursussen gegeven worden/werden.
VEEL KALLIGRAFIEPLEZIER !

15:16 Gepost door Sancho in Kalligrafie | Permalink | Commentaren (7) | Tags: kalligrafie, cursus, vereniging |  Facebook |

Commentaren

Kaligrafia had vroeger wel een website en Joke van den Brandt gaf zelf een ook een heel verzorgt tijdschrift uit "Letternieuws" heb het trouwens bij haar geleerd, ze gaf cursussen samen met Anna Van Damme, maar al een hele tijd niets van haar meer gehoord.
Ik heb het geleerd met inkt gemaakt van bister, en gewone indoppennen, neen geen vulpennen voor me.
Jammer nu we er terug tijd voor krijgen is het weer in de vergeethoek geraakt.
groetjes

Gepost door: Greta | 09-11-06

reuze-bedankt Wat lief van je om deze info te verstrekken. Ik heb onmiddellijk op de door jouw aangeraden sites gekeken en nog een cursusje gevonden in mijn buurt; heb direct om info en eventuele inschrijving gevraagd. Misschien komt er dan uiteindelijk toch nog wat van in huis. Ik kijk er al naar uit. Nogmaals Sancho, dank voor de info.

Gepost door: coco | 09-11-06

Ik ben op zoek naar een lesgever in het Gentse. Je PDF kan ik niet openen. Weet jij waar ik iemand kan vinden?

Gepost door: Lynn | 18-08-11

Ik ben op zoek naar een lesgever in het Gentse. Je PDF kan ik niet openen. Weet jij waar ik iemand kan vinden?

Gepost door: Lynn | 18-08-11

Volgende link http://users.skynet.be/fa464953/witruimte/lesgevers.htm bevat een reeks goede lesgevers van de kalligrafieorganisatie ‘WITRUIMTE’. Waarschijnlijk vind je er wel enkele uit de buurt van Gent.
Zelf woon ik aan de andere kant, in het oosten van België, en ik heb wegens gezondheidsproblemen de actieve kalligrafie moeten opgeven.
Hopelijk vind je iemand.
Groeten,
Sancho

Gepost door: Sancho | 24-08-11

Net als coco ben ik op zoek naar een beginnerscursus in het Gentse en ja, die pdf is inderdaad spijtig genoeg niet te openen. Kan iemand meer info verstrekken ? Dank alvast !

Gepost door: Nathalie | 09-09-11

dit is geen commentaar maar ben op zoek naar een beginners cursus kalligrafie in weert of directe omgeving

wie helpt

Gepost door: willem v dijk | 22-01-12

De commentaren zijn gesloten.