16-02-07

319 - POPART, WARHOL EN DE WARHOLIZER


gewoon-leuk
G E W O O N    L E U K

monroe

Afbeeldingen van de zeefdrukken met Marilyn Monroe van de hand van Andry Warhol zal iedereen wel ooit ergens zijn tegengekomen. Het is één van de belangrijke tijdsdocumenten uit de jaren '50 toen sommige kunstenaars de populaire cultuur van de consumptiemaatschappij tot onderwerp van hun werk gingen gebruiken op een nogal onpersoonlijke (fotografie en zeefdrukvermenigvuldigingen) en realistische manier. Deze Pop-art botste natuurlijk met het gevestigde klassieke aristieke milieu. De Pop-art kunstenaars verdedigden zich tegen de kritiek door als argument voor hun onderwerpkeuze en manier van werken, de bewustmaking van de consument naar voren te schuiven, en dus in feite hun kunstvorm als een vorm van maatschappijkritiek te beschouwen. In hoeverre zij daar consequent in waren is een ander paar mouwen.
Wel belangrijk is dat bijvoorbeeld Warhol in die periode de portretkunst als het ware nieuwe impulsen heeft gegeven, en deze opgetild heeft tot een niveau dat te vergelijken is met afbeeldingen van heiligen. Zoals op de bidprentjes uit die tijd, zo beeldde Warhol de helden van de consumptiemaatschappij af als iconen.
Maar even iets anders nu. De 'Warholizer' is een leuke generator waarmee je elke foto op je schijf kan omzetten tot een Warholfoto. Probeer het eens. Het resultaat is wel best leuk.
warholizer


14:00 Gepost door Sancho in Gewoon leuk | Permalink | Commentaren (1) | Tags: leuk, warhol, generator, pop-art |  Facebook |

Commentaren

Leuk Bedankt voor de link naar de Warholizer. Ik heb er al gebruikt van gemaakt. Je kan er aardige dingen mee doen.

Gepost door: Coco | 19-02-07

De commentaren zijn gesloten.