05-09-07

421 - BEGIN VAN HET EINDE, OF NIEUWE START?


beschouwing
S A N C H O

Geen andere job had mij ooit dezelfde voldoening kunnen geven, dan die ik tot hiertoe had in het onderwijs. De omgang met jongeren heeft mijn leven gekleurd en verrijkt. Ik had me voorgenomen om er zo lang mogelijk, dus tot mijn vijfenzestigste, mee door te gaan, maar sinds eergisteren, vijf jaar eerder dan gepland, ben ik noodgedwongen en met pijn in het hart begonnen aan de inleiding op de eeuwigdurende vakantie.

De ziekte van Crohn, en de laatste vijf jaar met vijf operaties (prostaat, rechternier, darmoperatie, galblaas en linkernier), vier kankers (prostaat, leukemie, tumoren op de nieren en melanoom), en een longontsteking, hebben mijn lichaam serieus afgemat, en het is nu vooral bloedarmoede die mij gedwongen heeft ermee te stoppen.

Bloedarmoede of anemie betekent dat het aantal rode bloedlichaampjes of de daarin aanwezige bloedkleurstof 'hemoglobine' te laag is. Deze hemoglobine zorgt voor het transport van zuurstof. Normaal ligt de waarde van hemoglobine bij mannen tussen de 14 en 18. Mijn hemoglobine-waarde bedraagt nu 11,5. Dit houdt in dat er door een verminderd zuurstoftransport, bij de minste lichamelijke inspanning, spierverzuring optreedt en vermoeidheid in het algemeen. Van zodra mijn hemoglobine-waarde onder de 11 zakt, kan ik in aanmerking komen voor het geneesmiddel 'epo' dat de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert. Een mens zou nog gaan hopen dat zijn toestand nog verergert, om dan met epo geholpen geholpen te kunnen worden.

Het is nu nog maar de derde dag van het schooljaar dat ik thuis ben, en dat valt eerlijk gezegd niet mee. Niet de fysieke conditie hebben om hier en daar kleine klusjes in en om het huis op te knappen, en alleen binnen zitten en proberen de tijd zinvol in te vullen, is verdorie geen lachertje. Ik zie er serieus tegenaan, tegen wat er nog komen gaat. Het voelt aan alsof dit het begin van het einde is, maar ik hoop dit gevoel toch te kunnen omkeren in de start van een nieuw begin. Misschien kan kalligrafie opnieuw enig plezier brengen? We zien wel, maar het valt me zwaar. Ik mis nu al de jongeren, de collega's, de lessen ...


15:26 Gepost door Sancho in Beschouwing | Permalink | Commentaren (1) | Tags: beschouwing, algemeen, sancho |  Facebook |

Commentaren

Ja, elke dag kijk ik naar je uit...

Gepost door: coco | 12-09-07

De commentaren zijn gesloten.