24-09-07

427 - EEN TRAAN ONTDEKT SCHOONHEID (2)


intrigerende-kunst
I N T R I G E R E N D E    K U N S T

De Duitse theoloog Paul Tillich vertelt in zijn memoires dat kunst hem in zijn jeugd altijd al koud had gelaten. Tijdens de eerste wereldoorlog werd hij gemobiliseerd. Toen hij voor een verlof in Berlijn terecht kwam, moest hij gaan schuilen voor een stortbui,en kwam zo terecht in het 'Kaiser Friedrich Museum'. In een kleine bovenzaal zag hij Botticelli's 'Madonna met acht engelen' en hij barstte in snikken uit bij het zien van Maria's wijze, breekbare blik vol mededogen. Het was het contrast tussen de buitengewoon tedere sfeer van het schilderij en de barbaarsheid waarmee hij in de loopgraven was geconfronteerd, dat hem tot tranen bewoog.
botticellimadonna
Madonna met acht engelen, 1477, Sandro Botticelli

Blijkbaar krijgen vele mooie dingen pas hun waarde in samenhang met pijn, verdriet, ongeluk.

De gebeurtenissen die mij de laatste jaren zijn overkomen, en die ik ook in bericht 421 summier heb toegelicht, bezorgen mij ook regelmatig en meer dan vroeger ogenblikken van blijven stilstaan bij schoonheid van dingen en momenten,waaraan ik vroeger achteloos voorbij zou gegaan zijn.
Dit doet me plots denken aan een bezoek dat ik enkele tientallen jaren geleden gebracht heb aan een open-deur-dag van een psychiatrisch centrum, en alwaar ik een kleine badge gekocht had met de tekst 'Schoonheid kan alleen gezien worden met ogen die geweend hebben'. Deze badge is reeds lang verdwenen. Waar die open-deur was ben ik vergeten, maar die tekst herinner ik me nog!

Commentaren

Prachtig gezegd...."ogen die geweend hebben".
Pijn loutert dus toch!
Spijtig dat we pas de dingen waarderen na pijn en ongeluk.
Groetjes

Gepost door: Mythoske | 25-09-07

De commentaren zijn gesloten.