02-10-07

432 - INTRIGEREND DESIGN (1)


intrigerend-design
I N T R I G E R E N D    D E S I G N

Tijdens de eerste helft van de vorige eeuw beweerde Le Corbusier &1887-1965) reeds dat huizen in de toekomst ascetisch, schoon, ordelijk, sober, technisch en spartaans zouden zijn, zonder decoratie, zonder toeters en bellen.

Omstreeks 1913 lanceerde hij zijn 'Dominohuis', een uit geprefabriceerde elementen opgebouwde woonidee.


domino

Dit dominohuis was gebaseerd op een skelet van gewapend beton, waarbij de structuur gedragen werd door pijlers die het dak en de vloer droegen. Eventuele scheidingswanden en gevelbekledingen hadden geen dragende functie en konden door de bewoners vrijblijvend gekozen en geplaatst worden.
Dit woonidee lag aan de basis van de villa's die Le Corbusier later zou bouwen, en waarvan 'Villa Savoye' in Poissy het bekendste voorbeeld is. Deze woning werd gebouwd in 1929, dus bijna 80 jaar geleden!


savoye1

savoye2

savoye3

savoye4

Niet te geloven dat deze fantastisch mooie architectuur, die langs de buitenkant misschien iets te fel aan een kantoorgebouw doet denken, maar die aan de binnenzijde een prachtig compositorisch geheel vormt met veel afwisseling in de eenheid, 80 jaar geleden gecreëerd is.
En ondertussen in het jaar 2007 pompt men heel vlaanderen vol met woningen in pastorie- of fermettestijl.


fermette

Toch nog enkele kanttekeningen bij de 'Villa Savoye' van Le Corbusier. In het boek 'De architectuur van het geluk' van Alain De Botton las ik dat deze villa bijna onbewoonbaar was. Reeds een week nadat de familie Savoye haar intrek in het huis had genomen, ontstond er al een lek in één van de slaapkamers. Later regende het binnen in de hal, in de badkamer die bij zeer slecht weer zelfs overstroomde. De garagemuur was doorweekt. Het was zo erg dat de familie zelfs dreigde met juridische stappen.

Ook in Antwerpen ligt een woning van de hand van Le Corbusier, namelijk 'Huis Guiette', Populierenlaan 32 te 2610 Wilrijk. Le Corbusier ontwierp dit huis in 1926 voor de schilder Guiette, en momenteel is het bewoond door modeontwerpster Ann Demeulemeester.


guiette


Commentaren

Knappe architectuur De laatste tijd lees ik geregeld wat over de architectuur uit de jaren twintig gezien wij een voorstelling in elkaar steken over "The roaring twenties". Ik heb o.a. het deel architectuur op mij genomen omdat ik me enorm aangesproken voel door deze moderne architectuur. De fermette en pastoriestijl anno 2007 is helemaal niet mijne dada... Ik heb het altijd al meer gehad voor koele, moderne, open gebouwen met veel glas en strakke lijnen... ik probeer met al mijn creativiteit om een maquette te maken van het "Savoye"-huis... 'k zal trachten een betere architect te zijn (of alleszins een betere aannemer) en de gebreken (lekken e.d.) trachten te vermijden!!!
Warme groetjes,

Gepost door: Coco | 03-10-07

De commentaren zijn gesloten.