05-09-08

576 - MIJN TWEEDE LES 'SCHILDEREN'


schilderen
S C H I L D E R E N
7(04-09-2008)

Gisterennamiddag heb ik in kasteel Meylandt in Heusden-Zolder de tweede les 'schilderen' mogen beleven. 'Beleven', ja, want het was een echte belevenis voor het eerst met olieverf te werken.
Het begon met het prepareren van vier grote vergeelde bladen papier (nog van in mijn studententijd) met 'gesso', een witte vloeibare primer die, verdund met ongeveer 1/3 water, met een 'spalter' (brede platte kwast) over het papier werd geschilderd. Terwijl ondertussen de bladen lagen te drogen, zette de lesgever een compositie klaar van enkele kartonnen dozen en vijf flessen, en gaf hij uitleg over het schilderen in lagen en over het plaatsen van de kleuren op het palet en de menging van kleuren.
Wat ik fascinerend vond is dat de kleur zwart uit een tube weinig gebruikt wordt, omdat de menging van ultramarijn blauw met gebrande omber een diepe kleur geeft die zwart benadert en een veel breder kleurenschema kan opleveren.
Eerst moest ik een potloodtekening van de compositie maken, en dan deze tekening inkleuren met olieverf die met 'terpentijn' werd verdund. Volgende les zal er dan een tweede laag overheen geschilderd worden.
Na deze tweede les ben ik met mijn klein autootje rustig naar huis gereden, moe en met pijnlijke benen en voeten, maar uitermate voldaan en blij.

5(04-09-2008)
11(04-09-2008)

Commentaren

Blij... ... dat je er zo van geniet... en ik zie mooie dingen in wording....

Gepost door: Coco | 07-09-08

Meylandt Ik passeerde vandaag kasteel Meylandt; jij moet daar vannamiddag aan het werk geweest zijn, niet... nog wat moois uit je handen getoverd?

Gepost door: Coco | 18-09-08

De commentaren zijn gesloten.