05-10-09

650 - SPECIAL DESIGN ... SMAKELOZE TROEP ... KITSCH ...


kunst-kitsch-co
  K U N S T , K I T S C H   E N  : C O

Het magazine van de krant De Morgen van het voorbije weekend was een themanummer met de titel 'special design'. Onder de titel 'trend' werd voor 2010 het jaar van de ludieke luxe voorspelt, geïllustreerd met voorbeelden. Hieronder een verzameling troep, de naam 'design' niet waard, toch zeker niet 'goed design'. Want je kan natuurlijk stellen dat elke vorm in feite 'design' is. Maar niet elke design is 'goed' design.

wanddecoratie
Deze wanddecoratie heeft een prijskaartje van 6000 euro. Het is een ontwerp van Frédérique Morrel die je op zijn website overstelpt met een ongelooflijke smakeloze troep. ( = edelkitsch voor rijken zonder goede smaak)
vaas1Deze oubollige scheefgetrokken vaas is ontworpen door 'Front Design', en kost 665,5 euro. ( = komt in nog geen 665 jaar in huis)
kandelaarDeze kandelaar is ontworpen door Jens Fager en kost 149 euro. ( = lijkt van papier-maché)
tuinkabouterDeze tuinkabouter 'Mr. Gold' is een creatie van 'Selab Design' en kost 27 euro. ( = de goldlook en de tuinkabouter zijn symbolen uit de wereld van 'kitsch')
stoelDeze plastic stoel met Victoriaanse print van Aïtali kost 450 tot 500 euro. ( = ook een soort edelkitsch voor rijken zonder besef van goed design - zou bvb goed staan in een interieur van M. Jackson-zaliger)
vaas2Deze vaas van Marcel Wanders kost 863 euro. ( = kitsch die pronkt met banaliteit en lelijkheid - zou familie kunnen zijn van sommige creaties van J. Koons)
verlichtingDeze verlichting van Jake Phipps kost 185 tot 195 pond. ( = kitsch - heeft niets te doen met 'goed design', maar beweegt zich in de sfeer van 'Oh, leuk, zeg')
kleerhangerDeze kleerhanger is een creatie van Alexander Taylor voor Thorsten van Elten en kost 59 pond. ( = misschien een randgeval, plezant, leuk, maar zeker geen sterke vormgeving)
vaas3Deze vaas is ontworpen door Michael Geertsen voor 'Muuto', en er hangt een prijskaartje aan van 98 euro. ( = het enige object uit deze reeks dat ik kan pruimen)
poefDeze poef 'Spacecake' is ontworpen door Teun Fleskens voor 'Vlaemsch()' en kost 295 euro. ( = een poef behoort 'poef' uit te stralen, en niet 'spacecake'- jazeker kitsch)
kandelaar2Deze kandelaar 'Wonderland' is ontworpen door Stephen Johnson voor Artecnica en kost 40 euro. ( = pure kitsch die met zijn goldlook rijkdom tracht te suggereren)
toiletborstelDeze toiletborstel 'WC royale' is ontworpen door 'Selab Design' voor 'Seletti' en kost 98 euro.( = Eééééééééééééééék!)

Deze objecten hebben niets gemeen met goede vormgeving. Eerder zijn ze ontsproten uit vooral commerciële overwegingen in een wereld van spielerei van tuinkabouters en badeenden. Zij zijn exponenten van reclame en economie die reeds decennia lang de massa bestoken met beelden van kitsch en slechte vormgeving. En de massa : zij slikt. En goede vormgeving en kritische zin : nou, niet moeilijk doen, eh!

26-09-09

647 : OUD-REKEM ONTSIERD DOOR WANGEDROCHT ...


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N    C O

Tijdens het weekend van 25 tot en met 27 september 2009 zal Oud-Rekem zijn titel van 'mooiste dorp van Vlaanderen' geen eer aandoen.
Het aandoenlijk mooie en sfeervolle plaatsje, van waaruit ondergetekende jaarlijks minstens één keer een fietstocht onderneemt die telkens afgerond wordt met een hapje en een drankje in taverne 'In de Oude God', wordt namelijk geteisterd door de grote gele badeend, een kunst(?)werk van de Nederlandse kunstenaar(?) Florentijn Hofman. Het gedrocht, een ver familielid van ons aller tuinkabouter, zal dan dobberen in de kanaalkom.

badeend

Ik snap er niks van. Dat kitsch al een halve eeuw steeds meer en meer de smaakbepaler in onze samenleving geworden is, dat is me wel duidelijk.
Maar mij wordt het echt teveel.
Zelfs op Facebook kan je fan worden van 'Help de badeend'. En in 'De Badeendwinkel' kan je online prullaria bestellen gaande van het klassieke badeendje, over de badeend sleutelhanger, de badeend non, de vibrerende badeend ... je kan het zo gek nog niet verzinnen.

Enige kritische zin en goede smaak is velen blijkbaar vreemd.

07-07-09

638 - BIENNALE VENETIE 2009


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N    C O

bruce%20nauman%20(7)[1]

Nog tot en met 22 november 2009 is de 53e Biënnale van Venetië geopend. Het tijdschrift 'Kunstbeeld' publiceerde een aantal beeldverslagen :

* beeldverslag 1
* beeldverslag 2
* beeldverslag 3
* beeldverslag 4
* beeldverslag 5


22:44 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kunst, venetie, biennale, kunstbeeld |  Facebook |

11-05-09

632 - KITSCH IS ALOMTEGENWOORDIG!


kunst-kitsch-co
  K U N S T , K I T S C H   E N   C O

milaan3
Het 'd m magazine' van de krant 'de morgen' besteedde het voorbije weekend een artikeltje aan 'de designtrends uit Milaan'. Hierboven zie je hoe fantastisch origineel en hoogstaand het design van vandaag wel is. Armoe troef ? Toch wel, eh ? Van mij krijgt enkel nummer 2 (lamp) en 6 (kapstok) een voldoende. De rest is ofwel niet echt functioneel, ofwel te of louter decoratief, ofwel gewoon afschuwelijke kitsch. Tot deze laatste categorie behoren de nummers 1 (buitenverlichting), 5 (poef) en 4 (stoel). Deze laatste ontwerpen horen thuis langs de tuinkabouter.
'Design' ?

En dan zou ik nog de sofa in baksteenmotief vergeten. Ik wordt er echt niet goed van.

milaan2

20:35 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (0) | Tags: design, kitsch |  Facebook |

27-02-09

620 - DE WERELD VAN GERHARD RICHTER


kunst-kitsch-co
K U N S T ,  K I T S C H   E N   C O

richter1
De schilder Gerhard Richter werd geboren in Dresden in 1932. Hij maakte een enorme hoeveelheid schilderijen en wordt inmiddels door vele kunstkenners gezien als de beste schilder die nog in leven is. Richter schildert nog altijd en blijft werken aan nieuwe schildertechnieken

18:15 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kunst, schilder, gerhard richter |  Facebook |

26-11-08

597 - KUNSTENAAR OF PRETENTIEUZE ONNOZELAAR ?


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N   C O

sorry


Bij het surfen op het internet botste ik op de/het blog van Lot van Beek, een 22-jarige studente 'Grafisch Ontwerp' aan de WDKA in Rotterdam, die afrekent met een zekere Marc C. Slootjes omdat deze zichzelf het predikaat 'kunstenaar' toedicht !

Of deze Marc zichzelf met reden een kunstenaar mag noemen kan je zelf vaststellen op zijn site en op het Nederlandse vriendennetwerk 'Hyves'.

Van mijnentwege krijgt Lot alleszins een opgestoken duim !


28-03-08

538 - TENTOONSTELLING HERMAN MAES


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N   C O

hermanmaes5
hermanmaes1
Gisteren in de voormiddag ben ik in het CC Hasselt de tentoonstelling met schilderijen van Herman Maes gaan bezichtigen. Ik moest er dringend werk van maken want zondag 30 maart is het de laatste dag van de tentoonstelling.
Ik kende het werk van Herman Maes niet, en was aangenaam verrast door het rustige, zachte karakter van de werken, door de overwegend organische, vrouwelijke vormentaal, door het sobere, vaak monochrome kleurenpalet, en door de evenwichtige composities.

Het enige wat me enorm gestoord en geërgerd heeft is het feit dat, met uitzondering van twee werken (zie hiernaast de eerste twee), alle werken ingelijst waren met spiegelend glas, zodat de beschouwer vanuit elk oogpunt de reflectie van de tegenoverliggende ramen en raamverdelingen te zien kreeg, vermengd met onduidelijke onderdelen van de schilderijen. De laatste twee afbeeldingen hiernaast getuigen hiervan. Spijtig. Niet dat men werken niet achter glas mag presenteren, maar hang ze dan a.u.b. niet tegenover grote vensterpartijen!
Ik heb dus ook niet ten volle kunnen genieten van de getoonde werken. Jammer!
hermanmaes2
hermanmaes3
hermanmaes4

30-01-08

515 - DE IMPRESSIONISTEN & FOTOGRAFIE


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N   C O

gauguin

Wist je dat velen van de impressionisten gebruik maakten van foto's die hen inspireerden voor hun schilderwerken ?

16-01-08

505 - KLIMT / LIVE & WORK


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N   C O

klimt

iKlimt is een mooie Flash site over leven en werk van Gustave Klimt.

16:00 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kunst, klimt |  Facebook |

09-01-08

498 - KUNST BIJ AFVAL


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N   C O

rufinotamayo

De New Yorkse Elisabeth Gibson vond enkele jaren geleden in Manhattan tussen een hoop afval langs de straat een groot en volgens haar krachtig schilderij, dat daar absoluut niet thuishoorde. Via internet ontdekte ze dat het werk in 1987 gestolen was. Ondertussen is het schilderij van de Mexicaanse schilder Rufino Tamayo 'Drie Personen' (1970) door Sotheby's geveild voor 674.000 euro.
Mevrouw Gibson werd beloond met een vindersloon van 15.000 dollar en een percentage van de verkoop.


20-08-07

110 - AQUARELSCHILDERINGEN VAN RAMI EFAL


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N    C O

ramiefal

Met een minimum aan penseelstreken en details, weet de aquarelschilder Rami Efal sfeervolle en karaktervolle schilderingen re creëren. De werken hebben een nummer en een oranjerode stempelafdruk die doet denken aan de Chinese stempel of tjap die gewoonlijk een naam of een toepasselijke uitdrukking voorstelt. En ja, misschien hebben sommige van deze werken wel iets gemeen met de klassieke Chinese penseelschilderkunst waarbij ruimtelijkheid, minimalisme en suggestie vaak centraal staan. Mooi !

22-07-07

408 - DUURSTE KUNSTWERK = KITSCH ?


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N   C O

hirst

De Britse kunstenaar Damien Hirst presenteerde onlangs het duurste kunst(?)werk van deze tijd, namelijk een menselijke schedel belegd met een paar duizend diamanten met een geschatte waarde van ongeveer 80 miljoen euro. Volgens de man wil hij met dit werk de toeschouwer confronteren met zijn sterfelijkheid en tegelijk met de overwinning op de dood.
Zo kan iedereen wel een uitleg verzinnen, achteraf, en een werk tot kunst verheffen, weliswaar om verkeerde redenen die niets met kunst te maken hebben.
Mijn persoonlijke mening zal wel niet wereldschokkend of belangrijk zijn, maar ik vind dit werk een mooi voorbeeld van wat men 'edelkitsch' zou kunnen noemen, een vorm van kitsch waarbij de vergelijking met de glimmende tuinkabouter niet veraf is, en waarbij enkel de diamanten de waarde van het werk bepalen, dus enkel de buitenkant. Het werk doet me trouwens helemaal niet denken aan sterfelijkheid of onsterfelijkheid maar wel aan menselijke hoogmoed, aan effectzoekerij zonder authenticiteit, aan protserige kitscherigheid, aan ...


hirst2


10:11 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (1) | Tags: kunst, kitsch, hirst |  Facebook |

28-05-07

383 - TOP 10 KITSCHERIGE USB-STICKS


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H    E N    C O

usb

Hier vind je de top 10 van de gekste (lees : onnozelste) usb-sticks.

10:12 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kitsch, usb |  Facebook |

15-05-07

376 - HITLER RUG : KUNST OF SMAKELOZE TROEP


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N   C O

hitlervloerkleed

De Israëlische kunstenaar Boaz Arad stelde in het 'Tel Aviv Center for Contempory Arts' zijn 'Hitler Rug' voor. Het vloerkleed is volgens hem de expressie van wat een nazi-jager zou willen doen wanneer hij de ultieme vangst zou kunnen verwezenlijken. Kunst of smakeloze troep ?

19:24 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kunst, kitsch |  Facebook |

01-05-07

373 - DE KOLOSSALE SCULPTUREN VAN RON MUECK


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   &  C O

mueck
Ron Mueck is een Australische hyperrealistische beeldhouwer die in Engeland werkt. Zijn werk (zie hierboven) doet een beetje denken aan dat van de popart kunstenaar Duane Hanson, die levensechte, losstaande sculpturen maakte die gebaseerd waren op levende personages uit het dagelijkse leven in Amerika. Zoals uit het werk 'Supermarket Lady' van Hanson (zie hiernaast) vooral blijkt, geeft de kunstenaar bitterzoet commentaar op de consumptiemaatschappij.
supermarketlady
Ron Muech verschilt vooral in het feit dat hij zijn menselijke figuren op een verkleinde of vergrote schaal weergeeft. Op de site 'Crazyrussian' vind je een hele reeks van zijn werken afgebeeld : echt de moeite waard om te bekijken, alhoewel ikzelf enige moeite heb om dit kunst met een grote 'K' te noemen, aangezien kunst meer zou mogen doen dan enkel maar de werkelijkheid weergeven. Wel kan ik bewondering opbrengen voor het grote vakmanschap van Mueck.

17-04-07

370 - BLOEMENONTWERPER CREËERT KITSCH, KITSCH, KITSCH ...


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H    E N    C O

kitschbloemen

De Nederlandse bloemenontwerper Peter Van de Werken creëerde dit veelkeurige effect door de boemenstengels in te spuiten met plantaardige kleurstoffen. De pigmenten worden geabsorbeerd en zorgen voor de verkleuringen van de bloemblaadjes.
Het resultaat van deze misplaatste manipulatie van de natuur zijn schreeuwerige chaotische kleuren ... kitsch, kitsch en nog eens kitsch, niet om aan te zien.


18:46 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (1) | Tags: kunst, kitsch, bloemen, natuur |  Facebook |

07-03-07

344 - INSTALLATIES MET SILHOUETTEN


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N   C O
timsue

Tim Noble en Sue Webster maken installaties met silhouetten, zoals op de afbeelding hierboven. Twee schijnbaar vormloze abstracte stalen beelden leveren de projectie af van de levenechte silhouetten van een plassende man en vrouw.
Is dit kunst ? Knap gedaan, dat wel. Maar moet daar nu echt pis, kak en poep bijgehaald worden ? Voor een goed kunstwerk is toch wel meer nodig, niet ?

09:35 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kunst, kitsch, silhouet |  Facebook |

06-03-07

343 - KUNST VAN MENSELIJK HUID ?


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N   C O

pistool

In 2004 liet Joanneke Meester door een bevriend chirurg een strook huid van twintig centimeter uit haar buik weghalen, en naaide ze er een pistooltje model Beretta van. Alhoewel de argumentatie van vernoemde kunstenares 'Het pistooltje drukt mijn bezorgdheid uit over het toenemende geweld in de samenleving' misschien nog wel te aanvaarden is, roept dit toch wel vragen op, zoals hoever je als kunstenaar kan gaan, en is dit niet eerder effectzoekerij, en welke rol speelt de chirurg hierin.
Akkoord, de tijd de kunst enkel schoonheid voortbracht ligt ver achter ons, en kunst mag en heeft misschien wel een sociale maatschappelijke taak te vervullen. Maar is er toch niet iets meer nodig om van kunst met een grote 'K' te kunnen spreken?


10:57 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (1) | Tags: kunst, kitsch, effect |  Facebook |

03-03-07

340 - DECORATIEF TUSSEN KUNST EN KITSCH


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N   C O

ryanmcginness

Ryan McGinness heeft iets met ronde, gebogen vormen, met rijke kleuren en met het decoratieve. De 'Selected Works' van Ryan McGinness worden meestal gekenmerkt door hun gebogen vormentaal en soms door hun kalligrafisch karakter. Naar mijn smaak is zijn werk echter iets te decoratief en overladen om het kunst met een grote 'K' te kunnen noemen.

19:11 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kunst, kitsch, decoratief |  Facebook |

23-02-07

330 - MERCHANDISING VAN SURREALIST JEROEN BOSCH


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N   C O

bosch2

De in 1450 in 's-Hertogenbosch geboren schilder Jeroen Bosch is vooral bekend geworden door zijn fantasierijke, verleidelijke en soms ronduit grappige illustraties van wellust, ijdelheid, goddeloosheid, ... kortom, van alle hoedanigheden waarin het kwade zich voordoet. Eén van zijn bekendste werken 'De Tuin der Lusten' (zie hierboven) kan je bewonderen in het Prado in Madrid.
Je zou hem een surrealist avant la lettre kunnen noemen.

En ja hoor, de commercie heeft Jeroen Bosch nu ook ontdekt en brengt driedimensionale figuurtjes uit Bosch' schilderijen op de markt.
Wat moet je hier nu van denken : knap, leuk, ironisch, kitscherig, of ... ?

bosch3

bosch4

22-02-07

329 - YOUNG DESIGN/KITSCH AWARD


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N   C O

Het gerenommeerde tijdschrift 'Kunstbeeld' citeert : " De ringen van de Duitse kunstenaar Jürgen Reichert (1969) geven licht! Reichert maakt bijzondere lichtobjecten, gemaakt van siliconen, nylon, wol en pigment. Met zijn fraaie lichtobjecten heeft hij de Young Design Award gewonnen. Zijn objecten hebben een zeer tactiele uitstraling en gebaseerd op florale motieven en organische structuren, maar met een eigen draai".
reichert_ring[1]
Zeg nou zelf. Young Design Award ? Young Kitsch Award zeker !

16:05 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kunst, kitsch |  Facebook |

16-01-07

296 - LUIDSPREKERBOXEN VOOR HONDENLIEFHEBBERS


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N    C O

hondbox

Luidsprekerboxen voor hondenliefhebbers. Verschrikkelijk, maar het bestaat. De kitschindustrie speelt in op alles en nog wat, als het maar verkoopt. Degoutante kitsch.

11:56 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kitsch |  Facebook |

13-01-07

294 - CHINESE NAMAAK VAN MEESTERWERKEN : KITSCH !


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N   C O

dafen

In het zuiden van China ligt het dorp 'Dafen'. Wanneer je het dorp nadert zie je aan de ingang een groot bronzen beeldhouwwerk van een indrukwekkende hand met een penseel. Je bent hier beland in het dorp waar jaarlijks zo'n 5 miljoen schilderijen geëxporteerd worden, vooral naar Europa en de VS, namaakschilderijen wel te verstaan. In het dorp zijn 300 galeries en wonen 3000 schilders die alle dagen kopies schilderen naar beroemde meesterwerken. Naar het schijnt zouden de meest bedreven schilders zelfs tot bijna 30 schilderijen per dag kunnen maken. Op wereldvlak zou 60% van alle goedkope namaakschilderijen in Dafen gemaakt zijn.

K I T S C H - K I T S C H - K I T S C H - K I T S C H - ..........

De wetenschap dat het namaak is, is al een eerste reden om het kitsch te noemen, en om dit buiten de deur te houden. Wat zin heeft het een kopie van een kunstwerk in huis te halen, een kopie die samen met de 29 anderen op één dag weliswaar met echte verf op echt doek gezet is. Die 30 per dag, of laat het er maar 20 zijn, laten vermoeden dat de kwaliteit van het geleverde werk evenredig zal zijn met de tijd die eraan besteed is.
Nog erger wordt het wanneer je dit in huis haalt en het zodanig in een omgeving zou ophangen dat het pretendeert het originele werk te zijn : edelkitsch, of het pronken met objecten die enkel de zeer rijken of de rijke adel zich kunnen veroorloven.
Een goede fotografische reproductie, die het origineel erg dicht benadert, in huis ophangen op zo'n manier dat iedereen ziet dat het om een papieren reproductie gaat, en met de bedoeling er regelmatig visueel van te kunnen genieten, is echter geen kitsch !


10:57 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kunst, kitsch, meesterwerken |  Facebook |

08-01-07

286 - VRT-TOREN ALS KERMISATTRACTIE


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N   C O
vrt-toren

Facadeverlichting, lichtkunst, interactieve lichtsculptuur, of hoe je het ook maar noemen wil. Feit is dat spelen met licht, met gekleurd licht, met beweging, ... kan leiden tot effectzoekerij die niets te maken heeft met kunst, getuige hiervan de Dexiatoten links en zeker de VRT-toren rechts op de foto (uit DM van 29 december 2006) die met het draaiend effect van de verlichting aan de bovenste cilinder doet denken aan een kermisattractie.
Pure effectzoekerij, en dus eerder verwant met kitsch dan met kunst !

16:05 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (1) | Tags: kunst, kitsch, vrt-toren |  Facebook |

07-01-07

285 - PERFORMANCE


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   eE N   C O

performance
In Hagen, Duitsland, zat Edith Hoeltenschmid brood te snijden, gezeten op een tegen een muur gehangen stoel, als onderdeel van een performance van de kunstenares Angie Hiesl.
Een performance is een uitdrukkingswijze in de kunst die éénmalig en plaatsgebonden is, en waarbij de menselijke figuur vaak als schulptuur gebezigd wordt, en waarbij de confrontatie aangegaan wordt met het publiek, mededelend, schokkend, ... Eén enkele foto laat echter niet toe een oordeel te vellen over de waarde van zo'n performance.Een bekend voorbeeld van performance is deze waarbij de Duitse kunstenaar Joseph Peuys in 1965 in een galerie in Düsseldorf een dode haas liefdevol uitlegde wat kunst betekende, in een poging aan te geven dat je kunst niet kan benaderen met rationele denkpatronen.


beuys

10:14 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (1) | Tags: kunst, performance |  Facebook |

05-01-07

282 - SMAKELOOS DESIGN, AFSCHUWELIJK OM ZIEN


kunst-kitsch-co
K I T S C H , K U N S T   E N   C O
boombed

De metaalbewerker Shawn Lovell maakt trapleuningen, deuren, poorten, tafels, stoelen, bedden ... allemaal in ijzer.
Toppunt van kitscherige smakeloosheid is het bed met metalen bomen op de vier hoeken, en takken die centraal een nest dragen. Afschuwelijk om zien !
Over smaak valt misschien te discussiëren, maar zeg nou zelf, dit is toch vreselijk.

10:33 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (3) | Tags: kunst, kitsch |  Facebook |

14-12-06

259 - HYPERREALISME OF FOTOREALISME


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N   C O

motor
Joseph Stashkevetch is een schilder, geen fotograaf. Zijn werken zijn wel fotografisch gedetailleerd geschilderd. Ongelooflijk.
Is dit kunst ? Voor mij is kunst niet het imiteren van de zichtbare werkelijkheid, maar deze verwerken tot een nieuwe waarheid die mij meer erover verteld. Maar het klakkeloos kopiëren van de werkelijkheid lijkt mij zo'n absurd zinloos tijdverdrijf. Dit doet me trouwens denken aan de colaflesjes van Warhol.

warhol_green_coca-cola_bottles[1]

En of dit werk van Warhol dat hij maakte in 1962 kunst is, of slechts het weergegeven van de oppervlakkige buitenkant van de dingen ? Misschien is dit te vergoelijken door de in oorsprong maatschappijkritische bedoelingen van de PopArt, als reactie tegen de consumptiemaatschappij. Alhoewel. Was de PopArt niet één van de eersten om van hun kunst een consumptieartikel te maken voor commerciële doeleinden ?

Zijn bovenstaande schilderwerken kunst ? Wat zij echter wel bewijzen is degelijk vakmanschap in o.a. de stofweergave. Vandaar : knap gedaan, kunstig, maar kunst ? Ik zou het niet weten.


24-11-06

244 - DE NATUUR ALS KUNSTENAAR


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N   C O

timknowles

Tim Knowles maakt schilderijen, of beter hij laat ze door de natuur maken. Hij bevestigt pennen en/of potloden aan de takken van een boom, en plaatst een witte achtergrond er zo voor, dat bij windstootjes de takken met de pennen/potloden over het papier glijden of krassen en er sporen nalaten.
Is dit kunst, of kitsch, of situeert dit zich tussen die twee polen ? Het zit in dezelfde sfeer als bijvoorbeeld een doek of tekenpapier langs een autoweg te plaatsen bij regenweer, zodat het opspattend slijk op de achtergrond een onvoorspelbare compositie doet ontstaan. Of geef een chimpansee enkele verfborstels en een doek en met wat geluk maakt deze een abstract werk dat gezien mag worden.
Dit zit allemaal een beetje in de sfeer van : 'Hee, leuk ! Te gek zeg !' Dus niet echt grote kunst, wat dan ook weer niet wil zeggen dat deze creaties niet mooi kunnen zijn.


11:42 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kunst, kitsch, chimpansee, natuur |  Facebook |

17-11-06

238 - HET FABULEUZE 'PALAIS IDEAL' : KUNST OF KITSCH ?


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N   C O

cheval1

facteur1
De Franse postbode Ferdinand Cheval (1836 - 1924) droomde van een paleis zoals er nog nooit een gebouwd was : vol pilaren, nissen, kronkelende torens, gangen, galerijen, trappen, terrassen, ...
Meer dan 30 jaar bouwde hij, bijna als een bezetene, aan zijn 'Palais Idéal', een vreemd bouwwerk, opgetrokken uit materialen die hij verzamelde op zijn postroute.
Het paleis vind je op een uurtje rijden van Lyon in het plaatsje 'Hauterives'.
Sommigen benoemen dit 'Art Brut', anderen beschouwen het als een vorm van kitsch. Het is in ieder geval een attractie die tot de verbeelding spreekt.
facteur2

cheval2

cheval3

cheval4

14-11-06

234 - BOTANISCHE TUIN VOOR DE EEUWIGHEID


kunst-kitsch-co
K U N S T , K I T S C H   E N   C O

bevrorentuin
Deze tuin, in 2000 gecreëerd door Marc Quin, is een echte botanische tuin met bloemen van over de hele wereld die in volle bloei staan, en wel voor de eeuwigheid.
De bijna duizend stuks zijn ondergedompeld in vijfentwintig ton vloeibare siliconen van een constante temperatuur van min 80° celsius.
Deze bevroren tuin kan dus niet groeien, niet verwelken, niet veranderen.
Is dit kunst ? Is dit kitsch ? Situeert het zich daartussen ? In ieder geval is de vergelijking te maken met artificiële namaakbloemen en -planten. Ook zij veranderen niet. Heel dit zaakje is onnatuurlijk omdat alle levensprocessen bevroren zijn. En kijk eens naar de pijnlijke,schelle en felle kleuren : teveel geeft een indigestie.
De kitsch is hier in elk geval niet veraf !


13:56 Gepost door Sancho in Kunst, kitsch en co | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kunst, kitsch, tuin, bloemen, planten |  Facebook |