02-08-10

675 : NOG WAT EXPERIMENTEREN MET INSTELLINGEN ...

Van de nood een deugd maken noemt men dat zeker? Ik heb dan toch maar besloten om wat met de instellingen gaan te spelen om aan deze blog opnieuw een persoonlijk tintje te geven.

13:04 Gepost door Sancho in Sancho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-10-09

648 : ZONDER WOORDEN


sancho
  S A N C H O

don-eend

14:30 Gepost door Sancho in Sancho | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sancho, donkiesjot, gele badeend |  Facebook |

27-08-08

574 - NOG 5 DAGEN !


sancho
S A N C H O

Ondertussen is het bijna een half jaar geleden dat ik besloot om in kasteel
v-kasteel-meylandt
Meylandt in Heusden-Zolder 'schilderen' te gaan volgen.
Om de verplaatsingen te kunnen maken heb ik me enkele maanden geleden een klein occasie
v-autootje
autootje aangeschaft.
En in de overtuiging dat het 'schilderen' zich niet enkel zal beperken tot de lessen in het kasteel, ben ik de laatste weken druk doende geweest om de grote kamer op de eerste verdieping om te toveren
v-inrichting-atelier1 v-inrichting-atelier2
tot een atelier
v-resultaat-atelier1 v-resultaat-atelier2
met een mooi, rustgevend uitzicht
v-uitzicht1 v-uitzicht2
op de tuin.


En nu nog vijf dagen ...
v-palet


16:59 Gepost door Sancho in Sancho | Permalink | Commentaren (1) | Tags: sancho, schilderen, meylandt |  Facebook |

03-08-08

571 - VOOR MIJ GEEN VLAAMSE LEEUW A.U.B. (2)


sancho
S A N C H O

Reeds mijn hele leven, en dit zijn nu reeds meer dan zes decennia, hebben begrippen als 'rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid onder mensen' mij bezig gehouden. Ook heb ik altijd getracht kritisch te zijn t.o.v. alles en nog wat, en mij door niets of niemand te laten 'manipuleren'.

manipuleren

'Manipuleren', één van de grootste gevaren vandaag, maar meer daarover misschien later in een ander bericht, want nu moet ik bij hoogdringendheid even mijn hart luchten i.v.m. het toenemend nationalisme, seperatisme, en alle daaruit voortkomende onverdraagzaamheid, en ook i.v.m. mijn grondige hekel aan het misbruiken van de afbeelding van de Vlaamse leeuw. (Zie ook bericht 8 - VOOR MIJ GEEN VLAAMSE LEEUW (1))

De voorbije halve eeuw heb ik de Vlaamse leeuw zien/voelen evolueren van een romantische figuur naar een symbool van de Vlaamse ontvoogding, en vooral de laatste tijd naar een symbool van provocatie, van agressie, van separatisme, van extremisme, van geelzwart (lees zwartwit) denken, van bekrompenheid, van onverdraagzaamheid, van onrust stoken, van superioriteit, van eigenbelang, ...


vlaamseleeuw5vlaamseleeuw4
tourvlaamseleeuw2

Hoe is het zover kunnen komen? Is het 't na-aapgedrag van de massa? Is het de manipuleerbaarheid van de massa? Is het een gebrek aan kritische zin van de massa? Is het 't (slechte) voorbeeldgedrag van vele politici? Zijn het de media die de massa opruien? ...

De meeste Vlaamse kranten profileren zich de laatste tijd bijna even radicaal, bekrompen en denigrerend als de door het Vlaams-nationalisme gevoede politieke partijen.
Zo opende onlangs 'Het Nieuwsblad' met de voorpagina 'Waalse vrienden : ça suffit', en lokte hiermee terecht scherpe reacties uit van vele goedmenende mensen, zoals Tom Lanoye in het weekblad Humo.

çasuffit

De journalistiek laat zich momenteel meeslepen in de verziekte politieke verhoudingen tussen de gewesten, en helpt mee de sfeer van onverdraagzaamheid en beschuldigingen te versterken i.p.v. afstandelijk, kritisch en objectief feiten volledig en sereen weer te geven.
En via enquêtes, de vraag van de dag, lezersbrieven, commentaren, fora, ... wordt iedereen uitgenodigd mee te doen aan deze hetze. Voor sommige groepen binnen de geschreven pers zijn oplagecijfers blijkbaar het belangrijkste geworden, en heeft populisme de objectieve informatieoverdracht vervangen.

En blijkbaar is dit zich afzetten tegen alles wat 'Waals' is, doorgedrongen tot in alle geledingen van onze maatschappij. Zo herinner ik me dat enkele maanden geleden op het digitaal platform van mijn school met trots vermeld werd dat de leerlingen-schaakploeg, die deelgenomen had aan het Belgisch scholenkampioenschap 'schaken', op de vierde plaats was geëindigd, en dat geen enkele Waalse school beter had gedaan. En dan vraag ik mij af : moest die laatste commentaar zo nodig? En niemand reageerde daarop. Iedereen slikte dit! Ik begrijp er niets van! Maar deze dagelijkse pasterijen tussen Vlamingen en Walen bezorgen mij een zeer onbehaaglijk gevoel, evenals bijvoorbeeld manifestaties zoals de ijzerbedevaart, het Vlaams zangfeest, de gordel, en zelfs de aanblik van de geelzwarte (vroeger roodwitte) verkeerspalen.

leeuwlam2

En bij het overdenken van dit alles bekruipt mij soms het naïeve gevoel om weg te dromen in een wereld waarin de leeuw zijn dreigende houding heeft laten varen, het bloedrode van zijn klauwen heeft laten verwijderen, en samen met alle andere dieren vreedzaam in een paradijselijke oase van sereniteit vertoeft.


20-07-08

569 - NOG 43 DAGEN!


sancho
S A N C H O

Na vandaag, zondag 20 juli 2008, nog 43 dagen ...

palet2

18:46 Gepost door Sancho in Sancho | Permalink | Commentaren (1) | Tags: sancho, dagen, palet |  Facebook |

25-06-08

563 - OPENDEUR ACADEMIE MEYLANDT : EEN IMPRESSIE


sancho
S A N C H O

Vorig weekend hadden in kasteel Meylandt (Heusden-Zolder) de opendeurdagen van de academie voor beeldende kunsten plaats.
Omdat ik van plan was daar de opleiding 'schilderen hogere graad' te gaan volgen vanaf september, ben ik er zaterdag namiddag een kijkje gaan nemen. Mijn dochter, die bezig was te ontwennen van examens en bijhorende stress, vergezelde me en heeft ter plaatse een reeks foto's gemaakt.
Een paar maanden geleden had ik al eens een bezoek gebracht aan de academie en er een gesprek gehad met Herman Maes, de lesgever. En nu kreeg ik de gelegenheid kennis te maken met de tweede lesgever, Esther Heilbron. Het was een leuk en interessant gesprek dat het uitkijken naar die eerste schooldag van een nieuw hoofdstuk in mijn leven op 1 september 2008 nog versterkte. Ik ben mij dan ook nog gaan inschrijven, waardoor deze nieuwe start op 1 september een officieel karakter kreeg.
En nu, de dagen aftellen!
Hieronder vind je een impressie van de opendeur!

meylandt2008-nr1meylandt2008-nr2
meylandt2008-nr3
meylandt2008-nr6

meylandt2008-nr8
meylandt2008-nr12

meylandt2008-nr14
meylandt2008-nr16

meylandt2008-nr17
meylandt2008-nr20

meylandt2008-nr21
meylandt2008-nr22

meylandt2008-nr24
meylandt2008-nr25

meylandt2008-nr30
meylandt2008-nr31

meylandt2008-nr32
meylandt2008-nr35

meylandt2008-nr4
meylandt2008-nr5

meylandt2008-nr7
meylandt2008-nr9

meylandt2008-nr10
meylandt2008-nr11

meylandt2008-nr13
meylandt2008-nr15

meylandt2008-nr18
meylandt2008-nr19

meylandt2008-nr23
meylandt2008-nr26

meylandt2008-nr27
meylandt2008-nr28

meylandt2008-nr29
meylandt2008-nr33

meylandt2008-nr36
meylandt2008-nr37

  

17-06-08

560 - DKO : DEELTIJDS KUNSTONDERWIJS


sancho
S A N C H O

In mijn zoektocht naar het zinvol invullen van de immense zee van vrije tijd ten gevolge van een noodgedwongen pensioen (na een periode van 5 operaties binnen een tijdspanne van 4 jaar en meerdere kankers waren mijn fysieke mogelijkheden zodanig afgenomen dat het lesgeven tot mijn 65ste niet meer mogelijk was, hoe graag ik nog zou willen), kreeg ik van een goede vriendin een kostbare tip. Ik had in gesprekken al eens laten vallen dat ik misschien zou willen gaan schilderen, waarop die vriendin enthousiast voorstelde om aan het NIKO in Neerpelt schilderen te gaan volgen. Het NIKO of Noord-Limburgse Academie voor Beeldende Kunst resulteert onder de koepel van het DKO (DeeltijdsKunstOnderwijs).
Ijverig ben ik toen op het internet gaan zoeken, en ik ontdekte al snel dat in Heusden-Zolder de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten gehuisvest was in kasteel Meylandt.
Het is nu zo ongeveer een 3,5 maand geleden dat ik deze zoektocht begon, en ondertussen heb ik allerlei info vergaard over beide academies, ben ik op bezoek geweest in kasteel Meylandt en heb ik de tentoonstelling van NIKO bezocht (zie vorig bericht). Deze vergelijkende studie heeft mij doen besluiten om voor kasteel Meylandt te opteren en daar vanaf september 2008 de hogere graad schilderen te gaan volgen. Ik kijk er reikhalzend naar uit : nog ongeveer een 2,5 maand te gaan !
En volgend weekend 21 en 22 juni is er een opendeur in kasteel meylandt. Ik zal er zeker zijn.

kasteelmeylandt
opendeurmeylandt
En dat het mij menens is met dat schilderen bewijst de aanschaf van een klein tweedehands autootje van een paar duizend euro.
peugeot